Ο οφθαλμίατρος Νικόλαος Α. Κυρόπουλος γεννήθηκε και έλαβε την στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Φοίτησε την Ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετά από εισαγωγικές εξετάσεις και αποφοίτησε με το βαθμό "λίαν καλώς".

 

Μετά την στρατιωτική θητεία και το αγροτικό ιατρείο στην Κρήτη ειδικεύτηκε στην οφθαλμολογία στην Οφθαλμολογική Κλινική του Ιποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Ν. Στάγκου.

 

Εγκαταστάθηκε επαγγελματικά στον τόπο καταγωγής του συνεχίζοντας παράλληλα με εξαιρετική αφοσίωση και αγάπη στο επαγγελματικό του αντικείμενο που ήταν η σωστή περίθαλψη των ασθενών του. Σε αυτό το πλαίσιο με διαρκείς συμμετοχές σε συνέδρια, εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό εμβάθυνε τις γνώσεις του και την εμπειρία του στο επιστημονικό του αντικείμενο. Έτσι λοιπόν εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ υπό την διεύθυνση του αείμνηστου καθηγητή Παν. Κώνστα το 1993 με βαθμό "λίαν καλώς", και ανακηρύχτηκε σε Διδάκτορα Οφθαλμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Είναι της νοοτροπίας της διαρκούς εκπαίδευσης στο αντικείμενό του επειδή προφανώς ο σύγχρονος οφθαλμίατρος πρέπει να ακολουθεί στενά τις σύγχρονες εξελίξεις στον επιστημονικό του τομέα καθώς αυτός συνδέεται με τις εξελίξεις της Ιατρικής και της Τεχνολογίας οι οποίες καλπάζουν.